Menu

Consensus

Novice

EN-LITE na Elektrofestu spodbujal energetsko pismenost

Tradicionalnega znanstvenega festivala, namenjenega energetskemu opismenjevanju mladih, ki je letos potekal že četrtič, se je udeležilo 500 dijakov in njihovih profesorjev

Tema letošnjega Elektrofesta, ki je potekal 18. septembra v Ljubljani, je bila elektromagnetno sevanje. Program, ki je na izviren način približeval energetske teme dijakom, so tudi tokrat pripravile uveljavljene elektro institucije ELES, GEN energija, Elektro inštitut Milan Vidmar in Fakulteta za elektrotehniko .

Na Elektrofestu smo sodelovali v okviru projekta EN-LITE, katerega komunikacijski partner je Consensus. Profesorje in mentorje, ki so s svojimi srednješolci in gimnazijci obiskali Elektrofest 2015, smo opremili z zanimivimi gradivi na temo energetske pismenosti. Vsi profesorji in mentorji so prejeli izvod priročnika Energetska pismenost in slovenski prevod gradiva o Globalnem 2050 kalkulatorju. Udeležence dogodka je uvodoma pozdravila Mojca Drevenšek.

Več informacij o projektu krepitve energetske pismenosti: www.en-lite.si

Več informacij o Globalnem energetsko-podnebnem kalkulatorju: www.globalcalculator.org

V okviru dogodka so strokovnjaki z že omenjenih inštitucij pripravili različne strokovne sklope. Tako so si dijaki lahko na delavnici podjetja ELES premierno ogledali animirani film o delovanju elektroenergetskega sistema Slovenije in prisluhnili predavanju na temo elektromagnetnega sevanja in daljnovodov. EIMV je v visokonapetostnem laboratoriju demonstriral meritev električnega in magnetnega polja omrežne frekvence pri različnih vrednostih napetosti in toka. S strokovnjaki GEN energije so se dijaki lahko prek različnih poskusov »sprehodili« po elektromagnetnem spektru. Mladi obiskovalci so se seznanili tudi s staro športno radijsko igro – lov na lisico, ki jo je pripravila Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Delavnice je spremljal bogat družabni program. Osrednji dogodek Elektrofesta je bilo odprtje razstave mednarodnega fotografskega natečaja Prenašamo energijo, ki je na ogled v preddverju upravne stavbe družbe ELES. Na natečaj je prispelo več kot 1100 fotografskih del.