Menu

Consensus

Novice

Consensus na razstavi "Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso" ter predavanju Johna Thackare

V ponedeljek, 27. maja 2013, smo se udeležili zaključnega dogodka Kreativnega tabora Ljubljana, ki ga je v okviru evropskega partnerskega projekta Kreativna podjetja na območju Alp (CC Alps) organiziral Regionalni center kreativne ekonomije (RCKE).

Razstava storitvenega in informacijskega oblikovanja "Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso", prikazuje številne koncepte storitvenega in informacijskega oblikovanja, ki so nastali v okviru tridnevnega kreativnega tabora storitvenega in informacijskega oblikovanja aprila letos in rezultate petmesečnega seminarja storitvenega in informacijskega oblikovanja, ki je potekal na ALUO lani, s področja zdravstva in trajnostnega transporta. Častni gost je bil svetovno priznani predavatelj in teoretik oblikovanja, John Thackara, ki je razstavo tudi slovesno odprl.

O rasti Bio-mest in regij ter z njimi povezanim trajnostnim razvojem, je v torek, 28. maja 2013, John Thackara, ustanovitelj organizacije Doors of perception, spregovoril na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Predavanja se je udeležil tudi Consensus.

Dvourno predavanje, ki je potekalo v angleščini, se je dotaknilo razvoja sodobnih mest in regij, ki je v preteklosti temeljil na dostopnosti naravnih, energetskih in finančnih virov, s hitrim, a ne vedno premišljenim načrtovanjem. Ob tem se postavlja vprašanje, kako se bodo novim okoliščinam prilagodila mesta in regije, saj cenovna dostopnost energentov in lahko dostopni kapital nista več samoumevni predpostavki razvoja. Na to vprašanje delno odgovarja koncept rasti Bio-mest in regij, ki v svojem bistvu povezuje naravni sistem, v katerem favna in flora ne rabita zunanje vzpodbude za svoje preživetje in družbeni sistem, v katerem ljudje za življenje uporabljamo nove načine zadovoljevanja potreb. Thackara vidi rešitev predvsem v vzpostavljanju možnosti pogostih srečevanj posameznikov, ki na tak način že delujejo in iskanju priložnosti za skupno sodelovanje, s tem pa globalno ekološko ravnanje.